De Border Collie

Snel, wendbaar, mooi en intelligent. Een hondje met hersens.
De Border Collie is een sporthond bij uitstek, hij wordt voor vele doeleinden gebruikt. In de hoogste klassen van diverse hondensporten is de Border Collie in grote getale aanwezig en behalen zij vaak zeer goede resultaten.

De oorsprong van de Border Collie ligt in Engeland waar hij hoofdzakelijk werd gebruikt voor het drijven van verschillende soorten vee en nog steeds is de Border Collie op vele veebedrijven over de hele wereld actief in dit werk.

Een Border Collie is een zeer intelligente hond die heel snel leert, bij een niet goede begeleiding kan deze positieve eigenschap snel veranderen in een negatieve eigenschap omdat hij dan zijn eigen regels gaat bepalen en snel de verkeerde dingen aanleert. Een Border Collie heeft een zeer duidelijke,strakke en eerlijke leiding nodig. Gewenst gedrag aanleren gaat tenslotte sneller dan niet gewenst gedrag afleren. Ook moet u er tijdens de opvoeding en training opletten dat deze afwisselend en uitdagend voor hem is. Een snelle en afwisselende cursus past dan ook het beste bij dit intelligente en gedreven ras.

Een Border Collie is daarom ook niet geschikt om alleen als huishond te dienen, hij moet lichamelijk maar vooral geestelijk gestimuleerd worden. Als u bereid bent om veel tijd in hem te steken en hem veel uitdagingen kan bieden, door bijvoorbeeld een hondensport te gaan beoefenen, heeft u er voor de komende vijftien jaar een geweldige kameraad bij.